Wat is een Mala. En hoe gebruik je haar?

Een Mala is een Tibetaanse gebedsketting van 108 kralen. 108 is een heilig getal. Als je de losse cijfers bij elkaar optelt (1+0+8), kom je uit op het getal 9. Dit is het getal van de voltooiing.

Mala’s worden vaak gebruikt om mantra’s te tellen tijdens een meditatie. Een mantra is een herhaald woord of geluid dat je tijdens het mediteren helpt bij je concentratie. Om tijdens een meditatie je mantra’s te tellen, drapeer je de Mala over je middelvinger of ringvinger (liever niet over je wijsvinger, want deze staat voor het ego). Nadat je een mantra hebt gereciteerd, gebruik je je duim om één kraal door te schuiven.

De extra kraal onderaan bij het kwastje heet de Goeroekraal, of zoals ik zelf liever zeg: de Moederkraal. Deze kraal vertegenwoordigt het Kruinchakra (het bewustzijn). De Moederkraal functioneert niet als gebedskraal, maar markeert het beginpunt, keerpunt en eindpunt van de Mala.
De eerste kraal die je bij een meditatie gebruikt, is altijd de kraal links van de moederkraal. Het hele proces van rondgaan langs de Mala en het opnieuw bereiken van de moederkraal betekent ‘tijd nemen voor reflectie’.

De laatste 8 kralen van de rondgang worden opgedragen aan de heelheid van alles wat leeft. Met andere woorden: aan compassie met alle levende wezens.
Als je de Mala rond bent, ga dan niet over de Moederkraal heen. Bij een eventuele nieuwe rondgang draai je de Mala een halve slag, zodat je rechtsom weer verder gaat. De laatste kraal wordt dan meteen weer de eerste kraal van de nieuwe rondgang.

Een Mala wint na iedere meditatieve ronde aan energie.
© Sarah&Hannah

Welke materialen gebruik ik

In Tibet en Nepal worden voor Mala’s benen gebedskralen gebruikt. Vroeger werden deze gemaakt van de beenderen van een heilige, zodat men de energie van deze heilige bij zich kon dragen. Tegenwoordig worden de kralen vooral van jak- of ossenbeen gemaakt.

De Mala’s van Sarah&Hannah zijn gemaakt van Edelstenen, vaak in combinatie met zilver of met een ander natuurlijk materiaal, zoals hout, been of rudraksha. Elke Mala heeft daarnaast een handgemaakt zilveren label met daarop het logo van Sarah&Hannah. Tenslotte ontvang je de Mala in een door Sarah&Hannah ontworpen en handgemaakte verpakking.

De Mala’s van Sarah&Hannah zijn van het begin tot het einde van de hand van de maakster. Ook de inkoop van de materialen doe ik persoonlijk. Ik selecteer de Edelstenen voornamelijk op gevoel: door de Edelsteen in mijn handen te houden, voel ik haar energie en ontvang ik haar boodschap.

Onze sterling zilveren gebedsdoosjes worden voor Sarah&Hannah in Tibet met de handgemaakt. Elk doosje is uniek. De doosjes worden op Fairtrade basis gekocht. Nederlandse vrienden van Sarah&Hannah, die in Tibet wonen, kennen er hun weg en weten waar ze het mooiste zilverwerk kunnen kopen.
© Sarah&Hannah

Belangrijk om te weten

Kleur kan erg helder of juist mat worden of anderszins veranderen. Dit is een natuurlijk verschijnsel. Er wordt wel eens gezegd dat de steen zich aanpast aan de drager. Draagt u de sieraden niet in bed, onder de douche of in bad, of tijdens werkzaamheden waarbij u schoonmaakmiddelen en/of chemicaliën gebruikt.

Voor de Kinder-Mala gebruikt  Sarah&Hannah 1 steensoort. Kinderen zijn over het algemeen veel gevoeliger voor de werking van edelstenen dan volwassenen. Het dragen van meer dan 1 steensoort is al snel te veel voor een kind.

De Kinder-Mala is uitsluitend zelfstandig te gebruiken voor kinderen boven de 6 jaar en ten alle tijden onder toezicht van een volwassene.
De Kinder-Mala is nimmer bedoeld als speelgoed en kan ook niet als zodanig worden gebruikt.
© Sarah&Hannah